Моральні програми провідних релігій світу

Автор работы: Пользователь скрыл имя, 14 Декабря 2013 в 17:04, доклад

Описание работы

Конфуціанство заснував давньокитайський філософ Кун-Фу-Цзі і почало розвиватись завдяки його учням. Це така програма, яка показувала гідне життя людей окремо та їх взаємодію в суспільстві. Заключалася вона в праведном житті і справедливому правлінні, які включали в себе п’ять «відносин» - між чоловіком та жінкою, правителем та урядовцем, батьком та сином, братами та друзями. Це така програма, яка показувала гідне життя людей окремо та їх взаємодію в суспільстві.

Файлы: 1 файл

providni_religiyi_svitu.doc

— 37.50 Кб (Скачать файл)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ессе на тему: «Моральні програми провідних релігій світу»

 

Студентка Жлукто Надія

Група 3Л1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конфуціанство 

Конфуціанство заснував давньокитайський філософ Кун-Фу-Цзі  і почало розвиватись завдяки  його учням. Це така програма, яка показувала гідне життя людей окремо та їх взаємодію в суспільстві. Заключалася вона в праведном житті і справедливому правлінні, які включали в себе п’ять «відносин» - між чоловіком та жінкою, правителем та урядовцем, батьком та сином, братами та друзями. Це така програма, яка показувала гідне життя людей окремо та їх взаємодію в суспільстві.

Важливе місце в конфуціанстві  займає поняття «жень» (гуманність). Було п’ять добродійностей – мудрість, людяність, вірність, повага до старших. Їх потрібно дотримуватись одночасно, це було нормою для всіх людей, і вони сприяли підтриманню слухняності людей. Дотримуватись цих моральних норм, може не кожен, лише «ідеальні люди», вони виховують в людини гуманність та повагу як до себе, так і для інших людей. Ці «ідеальні люди» відносяться до інших людей як до себе, не роблять іншим того, чого не бажають собі та своїм близьким,  вчиняють відповідно етиці та своєму соціальному стану, та прагнуть до здобуття знань.  
Конфуціанство визнали лише через 200 років після смерті філософа.

 

Буддизм

 

Буддизм – одна з найдавніших  релігій світу. Її заснував Сіддхартха Гаутама приблизно V століття до нашої  ери в давній Індії.  
На його думку, Буддизм складається з чотирьох шляхетних істин. Перша істинна – життя не можливе без страждання; друга – причиною страждань є людські бажання; третя – щоб зникли страждання, потрібно позбутися бажань; четверта – прагнення до життя сповненого самокатуванням, відмова від всіх задоволень, бажань, потреб, почуттів. Якщо людина живе по цим істинам, переходить в Нірвану - це стан душевного спокою, стан блаженства, де немає карми і людина спостерігає за всіма людьми без душевного болю. Буддизм заперечує, що існує один Бог-творець, як в інших релігіях. У них існує багато богів, які є частиною світу. Вони заперечують існування індивідуальної, на їх думку, це і є головна перепона до стану пробудження. Людина досягає такого стану, коли вона однаково доброзичливо відноситься до всіх.

 

Християнство

 

Християнство – це одна з найпоширеніших світових релігії. Вона відрізняється від ісламу та буддизму тим, що в християнстві є віра в одного Ісуса Христа. Заснувалось християнство в І столітті на сході Римської Імперії. Християнство поділяється на три течії: католицизм, православ’я і протестантизм.

Біблія – головна книжка християнства, в ній знаходяться заповіді - закони, яких кожен християнин повинен дотримуватись завжди, а їх недотримання завжди супроводжується покаранням Бога. Заповіді Божі спрямовані лише на благо людини, і не мають ніякої вигоди Бога. Їх дотримання робить майбутнє людини успішним. Не можливо жити за Заповідями, якщо людина не вірить в Бога.  
Порушення цих Заповідей називають гріхом, вони завжди караються. Не завжди гріх супроводжується карою, він може зникнути безслідно, або залишити після себе багато страждань, болі, мук, бід, горя.

Бог ніколи не змінює своїх правил, а також не скасовує їх, вони є  вічними, постійними законами правильного існування людей. Кожна людина повинна чітко їх дотримуватись. Завдяки Заповідям встановлюються нормальні стосунки людей між собою, та їхні стосунки з Богом.

Найважливішими є моральні закони (Заповіді Божі). З часом кількість 

З самого початку Бог встановив певні обов’язки та права. Ще в часи Адама, Бог доручив йому правити світом, при умові, якщо той не буде їсти плід із дерева пізнання добра та зла. Бог встановив один закон: порушення закону карається смертю. Адам порушив Боже правило і цим вчинком пустив в світ гріх, після чого Бог встановив нові заповіді, які повинні вернути людині її втрачене щастя. Разом з цим, Бог встановлює покарання за порушення законів. Карає не Бог людей, а люди самі себе.

Заповідей лише збільшується, але  при цьому старі не зникають, а зберігають своє положення.

Існує 10 Заповідей Божих, в яких розміщені всі головні правила. Якщо людина їх буде дотримуватись, то вона не віддалиться від Бога і  не буде проклятою. 
Всі закони можна звести до двох Заповідей: люби ближнього свого, як любиш себе та люби Бога свого всім серцем.

 

Іслам

 

Іслам – це одна з трьох релігій  світу, яку прийняла фактично більша  частина світу. Іслам в перекладі  з арабського – покірність, а  мусульманство, яке походить від  арабського слова «муслим» - той, що покорився Аллаху. Також Аллах з арабської перекладається як «Єдиний Бог», це одне з його 99 імен.

Іслам було створено в Західній Аравій в VII столітті нашої ери. Виник за часів розпаду родового устрою, а головною причиною було – формування класового устрою, коли зявилась потреба ідеологічної основи. Нею могла стати єдинобожна релігія. Основою нової релігії були вірування найрозвиненішого племені Курейш, що поклонялося Аллаху.

На честь багатьох Богів, яких шанували в Хіджазі, місцевості, де зародився Іслам, у Мецці побудували храм Кааба у формі куба. Було відомо, що перш ніж виник Іслам, в Каабі було 360 камяних зображень різниз Богів Аравійського півострова. Храм Кааба ніби доводив, що можливе співіснування багатьох різних релігійних вірувань. Проте з виникненням Ісламу, всі Боги з храму були вилучені, а єдиним Богом цієї релігії залишили Аллаха.


Информация о работе Моральні програми провідних релігій світу