Старение

Автор работы: Пользователь скрыл имя, 01 Июня 2012 в 10:10, реферат

Описание работы

Раванди пиршави ногањон сар мешавад ва ба охир мерасад. Он аз ваќте, ки мо ба дунё меоем сар шуда, ногузир то он замоне, ки марг фаро мерасад, давом мекунад. Асари пиршавї таќрибан дар байни синни 20-30 –солагї зоњир гашта, бо мурури замон он дар солњои минбаъда нуфузи он пурзўр мегардад.
Вале кадом раванд ба њолати физиологии мо ба амал меояд, ваќте ки мо пир мешавем? Ин раванд дар мо чї гуна дар дараљаи њуљайра, узвї, системањои алоњида ва дар нињоят организми том таъсир мерасонад?

Файлы: 1 файл

Физиологияи пиршав.doc

— 48.00 Кб (Скачать файл)

      АЛОМАТЊОИ ФИЗИОЛОГИЯИ ПИРШАВЇ

      Раванди пиршави ногањон сар мешавад ва ба охир мерасад. Он аз ваќте, ки мо ба дунё меоем сар шуда, ногузир то он замоне, ки марг фаро мерасад, давом мекунад. Асари пиршавї таќрибан дар байни синни 20-30 –солагї зоњир гашта, бо мурури замон он дар солњои минбаъда нуфузи он пурзўр мегардад.

      Вале  кадом раванд ба њолати физиологии мо ба амал меояд,  ваќте ки  мо пир мешавем? Ин раванд дар мо чї гуна дар дараљаи њуљайра, узвї, системањои алоњида ва дар нињоят организми том таъсир мерасонад?

      Олимон солњои тўлонї барои љавоби ингуна саволњо тадќиќотњои илмї бурда, пешнињодњои аниќу мушаххасро оиди омилњои асосии пиршавиро доранд. Дар умум оиди ин омилњо одамон хуб медонанд, вале баъзе маълумотњо касро ба њайрат меорад.

      Таќрибан  дар синни 30-солагї тадриљан функсияи системањои гуногун ба заиф шудан шурўъ мекунад. Масалан, таъсири самараноки системаи иммунї оњиста-оњиста паст гашта, хавфи гирифтор шудани организм ба беморињои сироятї зиёд мешавад. Пастшавии тонуси бофтањои мушак шурўъ мегардад, агар мо бо варзиш машгул нашавем. Андозаи мушак дар муќоиса ба андозаи бофтаи чарбї кам мешавад. Ин раванд таќрибан аз синни 30-солагї сар шуда, номутаносибии бадан то 80 - солагї ва аз он њам зиёдтар давом мекунад. Дар синни 50-солагї њосилшавии максималии ќабати равѓан дар организм мушоњида карда мешавад. Дар организм асосан равѓан дар ќисмати шикам, сурин ва сон љамъ мешавад. Ѓайр аз ин, шикам ба овезоншавї аз њисоби нестшавии тонуси мушакї шурўъ мекунад. Пиршавї низ ба ќувватнокии мо таъсир менамояд: агар мо дар синни 30 солагї 45 кг-ро бардошта тавонем, дар синни 50 – 60 солагї бошад таќрибан 34 кг-ро  бардошта метавонем.

      Мубодилаи моддањои мо низ ба дигаргуншавї сар мекунад. Мо тез фарбењ шуда метавонем, вале лоѓаршавї нињоят душвор мебошад. Узвњои њозимаи мо, ки пештар њаргуна ѓизоњоро истеъмол мекардем, бо осонї њазм менамуд, дар давраи пиршавї заиф ва хеле баландњиссиёт мешавад. Ногањон мо мушоњида мекунад, ки хўроки дўстдоштаи мо нони гандумї, каламфури тез, хар гуна нушокихо барои мо онќадар, ки пештар хушмазза будан, роњатбахш нест. Њамзамон пастшавии савияи гузарониши глюкоза хавфи пайдоиши касали ќанд зиёд мешавад, хусусан агар мо фарбењ бошем. Ва дар нињоят дараљаи фишори хун баланд шуда, боис ба пайдоишшавии бемории дил мешавад.

      То њадде ки организм ба пришавии шурўъ мекунад, дил њам дар њаќиќат ба таѓйиротњои зиёд дучор мешавад. Ваќте ки мо 40-сола мешавем, андозаи мушакњои дил зиёд мешавад,  ки аз ин њисоб гардиши хун пурзўр карда мешавад. ва аз хисоби ин холат пасти гардиши хун ва катъ шавии артерия ба вучуд меояд. Њамзамон мушаке, ки дилро рўйпўш карда, ѓафс мешавад, ки дар натиља пастшавии таъмини бофтаи мушакї бо оксиген ба вуљуд меояд, ки дар навбати худ ба пастшавии хусусияти нафаскашї оварда мерасонад. Моњияти гуфтањои дар боло зикр чунин аст: њатто сарбории физики кам барои мо вазнин буда, мо њарчї бештар назар ба давраи љавонї монда мешавем.

      Пиршавї ба пўст низ таъсири худро мерасонад. Баъди 20-солагї ранги ва хусусияти эластикии пўст паст шуда, миќдори коллаген дар он кам мешавад. ин вобаста ба омилхои гуногун яъне ирси хаёти интихоби ва таъсири омили экологи мебошад. Чунончї, дар умум суръати раванди пиршавии пўст бо бисёр омилњо муайян карда мешавад, аз он љумла ирсият, тарзи њаётгузаронї ва таъсири омилњои беруна.

      Дар одамоне, ки  дар љавонї бисёртар ваќти худро дар зери офтобї гузаронидаанд, пўст ба тезї дурушт шуда, хавфи гирифтор шудан ба бемории саратони пўст зиёд мешавад, нисбат ба нафароне, ки чорањои эњтиётиро дидаанд. Тунукшавии ќабатњои берунии пўст ба он оварда мерасонад, ки дар синни 50 солагї дар пўст ожангњо пайдо мешавад. Осеб дидани пўст њангоми аз њад зиёд дар зери офтоб будан ба зиёдшавии њуљайрањои пигментї (меланоситњо) сабаб мегардад, ки дар натиља дар пўст доѓњо ва дигар нуќсонњои манфии пўстї пайдо мешавад. Пўст инчунин хушк гашта, дар натиља талаботи он ба намї пайдо мешавад, ки он бештар ба беморї мубтало мешавад.

      Таъсири раванди пиршавї, инчунин ба он таѓйиротњое, ки дар мўйњо пайдо мешаванд мушоњида кардан мумкин аст. Ѓадудњои равѓанї дар пўст бо дараљаи пиршавии мо ба хушкшавї шурўъ мекунанд, ки он ба борикшавї ва афтидани мўйњо оварда мерасонад. Яке аз њамаи аломатњои ошкорои пиршавї ин мўйи сафед мебошад, ки он дар њуљайраи мўй њангоми мунтазам ќатъгардии њосилшавии пигмент ба вуљуд меояд. Тадќиќотчиён муайян намудаанд, ки дар байни аврупоињо ќариби нисфи мардњо ва занон дар синни 50-солагї мўйи сари онњо пурра сафед мешавад. Дар дигар одамон бошад ин њолат дар синни 60-солагї ба мушоњида мерасад.

      Синну сол ичунин ба маѓзи сар таъсир мерасонад. Тадќиќотчиён кайд менамоянд, ки андозаи маѓзи сар то охири умр 6% ба њисоби миёна хурд мешавад, ки ин боиси гумшавии ќобилияти когнитивии маѓз, ба монанди ќобилияти њифзкунї, ќабулкунии ќарор ва азхудкунии ахбори нав. Фаромўшхотирї бегуфтугў яке аз проблемањои маъмулї мебошад, ки бештар аз он одамони пиронсол «шикоят»  мекунанд, агарчанде ин пеш аз њама њангоми кам воришавии оксиген ба маѓзи сар ё нокифоя истифода бурдани фаъолнокии маѓз ба амал меояд.

      Дар њаќиќат маќоли «Маѓзи сарро истифода бар ё онро аз даст дењ» бешак дуруст аст. Тадќиќотчиён муайян намуданд, ки одамони солхўрдае, ки  њалкунии муамморо дўст медорад ё бисёр мехонанд ва ё муназзам ба намудњои гуногуни фаъолияти фикрї машѓуланд, хотираи пурќувват доранд, нисбат ба нафароне, ки ба  корњо машѓул нестанд.

      Фарорасии пиршавї инчунин дар узвњои њис низ мушоњида мешавад, хусусан дар ќобилияти њискунии буй ва мазза, ки алоќаи зич ба эњсоси лаззат аз ѓизои истеъмолнамуда дорад. Ретсепторњои лаззат дар дањон ва бўй бо мурури замон њиссиётноки худро гум мекунад, аз ин сабаб бисёре аз пиронсолон шикоят мекунанд, ки хўрок дигар ба онњо мисли пештара роњат намебахшад. Ба ќатори дигар аломатњои раванди пиршавї пастшавии ќобилияти њискунии бўй ва лаззат метавонад дар натиљаи норасоии маводи ѓизої, ба монанди синк, инчунин омилњои муњити беруна, хусусан сигоркашї ба амал ояд.

      Биноии  мо низ бо дараљаи пиршавї паст мешавад. Дар ин давра, гумшавии эластикии зуљољияи чашм тез-тез ба пайдошавии пресбиопия ва шабкўрї, ки дар натиљаи мутассил камшавии фоторесепторњо дар тўрпардаи чашм ба амал меояд. Ѓайр аз ин, одамони пир бо мушкилї рангро фарќ мекунанд, хусусан спектри рангњои зарду кабуд. Он дар натиљаи ѓафсшавии ќарнияи чашм ба амал омада, ранги зардчатобро мегирад. Пиршавї моро хеле нозук ва моил ба вайроншавии гуногуни бинои чашм оварда мерасонад. Хушкшавии чашм мушкилоти муќаррарии пиронсолон мебошад, ки он да натиљаи камшавии миќдори њуљайрањои ашкњосилкунанда пайдо мешавад. Дар онњо инчунин пайдошавии ожангњо ва камшавии эластикии мушакњои пилки чашм ба амал меояд. Ѓайр аз ин, дар натиљаи камшавии миќдори равѓан дар пўсти атрофи чашм ѓўзаи чашм ба косахонаи чашм чуќуртар фурў рафта, майдони биноии чашмро кам мекунад.

      Ќувваи сомеа одатан ба њадди нињої дар давраи балоѓати љинсї расида, мутассил њангоми гузариш аз ин давра паст мешавад. Агарчанде ки намояндагони ин давра дар замони таркиши демографї таваллуд шудаанд, раванди мунтазам заифшавии узви шунавої ба он вобаста аст, ки дар овони љавонї дар аввали  байни мардон мусиќии баландро гўш кардаанд. Умуман, њиссиётноки баланд ба овози баланд дар байни мардон гум мешавад. Ѓизо, муњити зист, намуди кор ва дигар омилњо метавонанд наќши муњимро дар гумшавии хусусияти шунавої њангоми шурўъи пиршавї бозад.

      Камшавии  баѓоят зиёди мустањкамии бофтаи устухонї ва моддањои минералї яке аз нишонањои муњими пиршавї мебошад. Шикастани устухонњо, ки дар натиљаи камшавии миќдори калсий ба амал меояд, ки организм ба касалии остеопороз оварда мерасонад, ки ки дар байни занон нисбат ба мардон бисёр пањн шудааст. Ѓайр аз ин дар пирї устухонњо тез шикаста дер барќарор мешаванд.

      Дар узвњои ихрољ њам дар овони  пиршавї таѓйиротњои зиёд ба вуљуд  меояд. Таќрибан баъди 30 солагї андозаи гурдањо ба хурдшавї шурўъ мекунанд  ва масона ќобилияти эластикии худро гум мекунад, ки нигоњдории пешоб мушкил мегардад.  
 

      1 Тиамин Способствует превращению в энергию углеводов, жиров и белков Печень, свинина, устрицы, хлеб и крупы, горох, сыр, орехи, яичный желток 1.1-1.5

      B2 Рибофлавин Участвует во всех видах обменных процессов. Особенно важную роль играет в обеспечении зрительных функций, нормального состояния кожи и слизистых оболочек, синтезе гемоглобина Печень, мясо, молочные продукты, яйца, темно-зеленые овощи, хлеб из цельного зерна и крупы, орехи 1.3-1.7

      B3 Никотиновая кислота Освобождение энергии из всех пищевых веществ, содержащих калории; синтез белков и жиров Печень, домашняя птица, мясо, яйца, хлеб из цельного зерна, крупы, орехи и бобовые, пивные дрожжи, рыба 15-19

      B4 Холин Холин является важным веществом для нервной системы и улучшает память. Способствует транспорту и обмену жиров в печени Широко распространён в живых организмах. Особенно высоко содержание его в яичном желтке, мозге, печени, почках и мышце сердца 500

      B5 Кальция пантотенат Освобождение энергии; образование холестерина Широко встречается в растительных и животных продуктах. Печень, хлеб из цельного зерна и крупы 5-10

      B6 Пиридоксин Участвует в процессах углеводного обмена, синтезе гемоглобина и полиненасыщенных жирных кислот. Регуляция активности нервной системы; регенерация эритроцитов; образование антител Все богатые белком пищевые продукты, бананы, некоторые овощи, хлеб из цельного зерна, крупы, зеленые овощи, рыба, печень, мясо, домашняя птица, орехи, чечевица 1.6-2.0

      B7 Биотин Способствует освобождению энергии из соединений, содержащих калории Широко встречаются в разных продуктах: яйца, печень, темно-зеленые овощи, арахис, бурый рис, почки, соевые бобы. Вырабатывается кишечной микрофлорой 0.03-0.1

      B8 Инозитол Уменьшает накопление жира в печени, восстанавливает структуру нервной ткани, антиоксидант, антидепрессант, нормализует сон, оздоравливает кожу Вырабатывается самим организмом 500

      B9 Фолиевая кислота Способствует образованию нуклеиновых кислот и клеточному делению; образование эритроцитов; развитие плода Печень, темно-зеленые овощи, проростки пшеницы, бобовые, апельсины и апельсиновый сок, рыба, мясо, молоко, домашняя птица, яйца 0.18-0.2

      B10 Парааминобензойная кислота Активизирует всю кишечную флору, участвует и в процессе усвоения белка, а также в производстве красных кровяных телец, поддерживает здоровье кожи Пивные дрожжи, яйца, картофель, овощи, молоко 100

      B11 Левокарнитин Стимулирует энергетический обмен, поддерживает способность преодолевать высокие нагрузки, повышает защитные силы. Улучшает деятельность наиболее энергозатратных систем — мозга, сердца, мышц, почек Мясо, рыба, птица, молоко, сыр, творог 300

      B12 Цианокобаламин Способствует образованию эритроцитов; рост и деятельность нервной системы Ростки пророщенной пшеницы, Печень, почки, мясо, рыба, яйца, молочные продукты, дрожжи, сыр 0.006


Информация о работе Старение